15:00

IK Frisco

Referat: Vedums AIS - IK Frisco

Säker seger för A-laget i premiären!

A-laget tog en stabil 2-0 seger mot IK Friscopojkarna i seripremiären. Efter en mållös första halvlek tog det fart ordentligt i den andra.

Matchen mot IK Friskopojkarna blev en typisk premiärmatch med lite krampaktigt spel till en början. Vi hade pratat mycket om att starta matchen i ett högt tempo med många tidiga beslut, men av det såg man inte mycket den första kvarten. Frisco spelade med ett oerhört lågt försvarsspel och försöke dra ner på tempot. Långa stundet fastnade vi ganska rejält i det här låga tempot och hade svårt att få igång ett bra passningsspelet. Det här tillsammans med en något vansklig plan där snedstudsar och felpass avlöste varandra gjorde att vi trots ett klart spelövertag hade svårt att komma till klara målchanser.

Några halvchanser skakade vi dock fram, främst genom distansskott utifrån, men Daniel Josefsson hade en bra chans på ett inlägg från vänsterkanten och Henrik "Kulla" Andersson som gjorde "riktig" seriedebut från start hade också några bra initiativ.Förutom de här möjligheterna skapade vi också några farligheter på Tommy Jonssons fina hörnor.

Den mållösa första halvleken lämnade med andra mycket i övrigt att önska, men i omklädningsrummet var vi rörande överens om att vi inte presterat lika bra som vi hoppats. Starten på den andra akten visade diekt på en annan attityd ifrån VAIS sida. Vi klev upp några steg i planen och vann flera närkamper innan vi i den 3:e minuten vaskade fram en hörna. Efter en tilltrasslad situation lyckades Daniel Josefsson spräcka nollan med sitt 1-0 mål från nära håll - förlösande!

Efter målet fortsatte vi att pumpa på och nästa mål kom bara några minuter efter ledningsmålet. Återigen var "Joffe" inblandad när domaren blåste straff efter att en Friscospelare varit alltför brysk. Jonatan Lundén fick förtroendet från elva meter och placerade säkert (?) in bollen mitt i målet.

Strax efter målet plockade vi av Anders Svantesson eftersom vi inte ville chansa för mycket med hans gamla lårskada. Unge talagen David Kylén fick för första gången göra entré på den stora scenen och gjorde det på ett mycket positivt sätt. Även efter 2-0 målet fortsatte vi att spela bra med en hel del fina kombinationer, som med lite större skärpa i de avgörande lägena kunde ha resulterat i fler mål. I takt med att ytterligare mål uteblev började vi på nytt bli lite bekväma och gjorde inte vårt jobb riktigt lika bra som tidigare. Frisco passade då på att sticka upp vid några tillfällen, men evigt unge Håkan Göransson i VAIS-buren sträckte ut i klassisk Gordon Banks stil och räddade oss som så många gånger förr.

Sista 15 min blev ganska öppna där vi då och då tappade bort lite av grunderna och tillät Frisco att komma 3 mot 3 vid flera tillfällen. Samtidigt ganska oundvikligt att man vill göra fler mål när man känner att vi har matchen under kontroll, men som tränare blir man lätt lite orolig när laget blir onödigt utspritt.

Slutsatsen ändå väldigt positiv. Försvarsspelet fungerade bra över hela planen och alltid skönt att få hålla nollan. Passningsspelet och viljan att våga söka boll och behandla den på ett bra sätt kommer att bli bättre, men den andra halvleken visade helt klart på fina intentioner. Kul att två unga Vedum-killar som "Kulla" och Kylén kliver in och gör bra insatser. Därutöver tycker jag att Håkan Göransson i målet och Henrik Krook på högerbacken var dagens toppar.

Skribent: Marcus Wallin

tis 26 jun 2007, 19:00 IK Frisco - Vedums AIS 1 - 5